Israelissa tuomittiin taas aseistakieltäytyjiä vankeuteen

Aseistakieltäytyjät Atalia Ben-Abba, Tamar Alon ja Tamar Ze'evi ovat saaneet vankeustuomion kieltäydyttyään osallistumasta miehitykseen ja palvelemasta Israelin armeijassa.

Tamar Alon ja Tamar Ze'evi tuomittiin jo viidennen kerran. Atalialle tuomio on ensimmäinen, ja hän sai 20 päivän vankeusrangaistuksen. Atalia kirjoitti kieltäytymisjulistuksessaan:

"Sosiaalinen vastuuni yhteiskuntamme jäsenenä on minulle tärkeä. Täällä elävät ihmiset, kaikki he, ovat minulle tärkeitä, ja on minun ja meidän kaikkien vastuulla toimia paremman elämän puolesta. Kieltäytymiseni ei ole seurausta tämän vastuun kiistämisestä, vaan sen ymmärtämisestä, että nykyinen todellisuutemme tulee muuttaa ja kieltäytymiseni on minun tapani muuttaa sitä...

Keskustelin kerran palestiinalaisen aktivistin kanssa. Hän kertoi ensimmäisestä kerrasta, jolloin tapasi israelilaisia. Kaikki, mitä hän lapsena näki, olivat vieraat sotilaat puhumassa kieltä, jota hän ei ymmärrä, tunkeutumassa hänen kyläänsä ja tuhoamassa taloja. Hän pelkäsi heitä ja oli vihainen.

Muutamia vuosia myöhemmin hän tapasi israelilaisia, jotka näyttivät hänelle toisen puolen. Hänen kuuntelemisensa sai minut ymmärtämään sen loputtoman noidankehän, jossa me olemme - väkivalta ruokkii väkivaltaa eikä tällä tavalla löydy ratkaisua. Yhteistyö palestiinalaisten kanssa auttaa meitä luomaan suhteita, jotka rakentavat tietä rauhaan ja osoittaa, että on mahdollisuus kahden osapuolen väliseen kumppanuuteen paremman tulevaisuuden luomiseksi."

Tamar Ze'evi ja Tamar Alon uudistivat kieltäytymisensä. Ze'evi sai 23 päivän tuomion, Alon 26 päivää. Tätä ennen he olivat viettäneet kalterien takana 74 päivää.