Antimilitaristit pitävät Kataloniassa armeijan ulkona koulutustapahtumista

Katalonialainen Demilitarisoitu koulutus -kampanja järjesti 29. marraskuuta mielenosoituksen Barcelonan koulutusyhtymän edessä. Mielenosoittajat vaativat viranomaisia varmistamaan, ettei armeija osallistu enää mihinkään koulutustapahtumiin Kataloniassa. Aktivistit jakoivat viranomaisille osoitettua kirjettä ja järjestivät lehdistötilaisuuden.

Aikaisemmin marraskuussa Barcelonassa järjestettävän Lapsuuden festivaalin järjestelykomitea ilmoitti, että armeija ja poliisi eivät osallistu tämän vuoden festivaaleille, jotka järjestettiin vuoden vaihteessa. Aikaisempina vuosina armeija oli ollut mukana tapahtumassa.

Tämän myönteisen lopputuloksen jälkeen kampanjan aktiivit korostivat tarvetta ylläpitää painetta rauhankulttuurin saavuttamiseksi Kataloniassa. Tähän on syytä osallistua sekä erilaisten ryhmien ja järjestöjen että opettajien ja opiskelijoiden vanhempien.

Kampanjassa toimiva Jordi Muñoz kertoi, että lapsuusfestivaalien myönteisestä tuloksesta huolimatta armeija on pää- semässä mukaan maaliskuun lopulla Barcelonassa järjestettävään koulutustapahtumaan. Hän kysyy: "Mitä sitten tapahtuu? Osallistuuko armeija seuraavaan Vallsin opiskelijatapahtumaan, Gironan ExpoJove-tapahtumaan, urheilun ja vuoristoturismin messuille tai Lleidan työ- ja koulutusmessuille?”

Tämän vuoden heinäkuussa Katalonian parlamentti hyväksyi päätöslauselman Katalonian demilitarisoimisesta. Päätöslauselman viides pykälä kehottaa hallitusta välttämään armeijan läsnäoloa koulutustapahtumissa, joihin myös yllämainitut tapahtumat lukeutuvat.

Marraskuisen aktionsa jälkeen Demilitarisoidun koulutuksen aktivistit aloittivat kampanjan, jonka yhteydessä he lähettä- vät kirjeitä koulutustapahtumia järjestäville instituutioille, järjestöille ja julkisille elimille vaatien niitä toimimaan Katalonian demilitarisoimista koskevan päätöslauselman mukaisesti.

Demilitarisoitu koulutus -kampanjan perustivat rauhan ja koulutuksen parissa toimivat katalonialaiset ryhmät Katalonian ensimmäisen sosiaalifoorumin jälkeen vuonna 2008. Kampanjan tarkoitus on estää armeijan läsnäolo ja militarististen arvojen esittely koulutustapahtumissa. Perustamisensa jälkeen kampanja on raportoinut armeijan läsnäolosta koulutusvirastolle ja järjestänyt julkisia tapahtumia, joissa vaaditaan viranomaisilta armeijattomia koulutustapahtumia.