YK aloittaa neuvottelut ydinaseiden kieltämiseksi – Suomi ei olisi halunnut

YK:n jäsenmaat äänestivät lokakuussa aloittavansa neuvottelut sopimuksesta, joka tähtää ydinaseiden täyskieltoon. 123 valtiota äänesti päätöslauselman puolesta, 38 valtiota vastusti sitä ja 16 valtiota äänesti tyhjää. Neuvottelut aloitetaan maaliskuussa 2017.

Maailman ydinaseettomat valtiot näyttivät tahtotilansa äänestyksessä selkein luvuin. Ydinaseettomien maiden joukossa Suomi erottui äänestämällä tyhjää ja ollen ainoa sotilaallisesti liittoutumaton EU-maa, joka ei kannattanut neuvotteluja.

Kaikki ydinasemaat vastustivat neuvottelujen aloittamista Kiinaa ja Intiaa lukuunottamatta, jotka pidättäytyivät äänestämästä. Myös ydinasevaltioiden liittolaiset vastustivat pääasiassa neuvotteluja. NATO-maista Alankomaat äänesti tyhjää muiden jäsenvaltioiden vastustaessa tavoitteen eteenpäin viemistä.

Ydinaseet ovat ainoita joukkotuhoaseita, joita ei ole vielä kielletty maailmanlaajuisesti. Ydinasekieltosopimusta ajaneen kansalaisjärjestöjen verkoston ICAN:n toiminnanjohtaja Beatrice Fihnin mukaan kansainvälinen laki ei hävittäisi ydinaseita hetkessä, mutta sen stigmatisoiva vaikutus painostaisi valtiot uudella tavalla aseidenriisuntaan. Ydinaseriisunta on ollut pysähdyksissä ydinasevaltioiden pitäessä kiinni erityisestä valta-asemastaan.