Uudistunutta kutsuntakampanjaa toteutettu vilkkaasti

AKL:n kutsuntakiertueen ohjelmaa Tampereella marraskuussa 2016. Kuva: Antti Yrjönen

Kutsuntakampanjaa on toteutettu usealla paikkakunnalla tänä syksynä jakamalla aseistakieltäytymisestä kertovia infolehtisiä kutsuntapaikkojen edessä.

Kansainvälisellä nuorten militarisoinnin vastaisella toimintaviikolla järjestettiin Tampereella ja Helsingissä mielenosoitukset kutsuntapaikkojen edustoilla. Tampereella nuoria yllytettiin liittymään ennemmin sirkukseen kuin armeijaan ja Helsingissä AKL yhdessä Naiset Rauhan Puolesta -liikkeen ja PAND:n kanssa ”itki tulevien sukupolvien puolesta”.

Kutsuntakampanjaa toteuttaneet henkilöt ovat kokeneet tänä vuonna myös kyseenalaista kohtelua armeijan taholta. Lappeenrannassa kutsuntojen järjestäjät yrittivät häätää lehtisten jakajat pois yleiseltä paikalta ja Lappeenrannan Uutistenmukaan armeija keräsi infolehdet pois kutsuntapaikan sisällä. Tampereella järjestetty mielenosoitus ja flyereiden jako häädettiin vapaasti saavutettavan koulun piha-alueen ulkopuolelle. AKL selvittää rikottiinko tapauksissa lakia.

Kutsuntakampanjaa kehitettiin myös eteenpäin. AKL:n työryhmä keskittyi miettimään erilaisia tapoja saavuttaa paremmin kutsuntaikäinen kohderyhmänsä ja alkoi panostaa enemmän sähköiseen tiedottamiseen. Aseistakieltäytymisen vaihtoehtojen näkyvyyttä lisättiin nuorten suosimissa viestimissä ja avaamalla aseistakieltäytymisen infosivusto Kutsunnat. net. Lisäksi neljällä paikkakunnalla toteutettiin kutsuntaikäisille suunnattuja Lepokutsuntoja, joissa paneuduttiin aseistakieltäytymisvaihtoehtoihin. Aloitettuja uudistuksia on tarkoitus kehittää edelleen ja laajentaa.