Mitä sivari duunaa nyt?

JANNE HERNESNIEMI
NYKYINEN DUUNI: opiston opettaja
SIVIILIPALVELUSPAIKKA: KSL-Opintokeskus


Kuva: Tiia Sainio

Milloin ja minkä ikäisenä suoritit siviilipalveluksen?

Vuoden 2008 heinäkuusta vuoden 2009 kesäkuun loppuun. Olin silloin 27-vuotias. Lykkäsin sivaria aina yliopistosta valmistumiseeni asti.

Kuinka pitkä palvelusaika oli tuolloin?

Tuolloin siviilipalvelusaika kesti tasan vuoden.

Työpaikkasi ja työtehtäväsi palvelusaikana?

Sivaripaikkanani oli KSL-opintokeskus. Työskentelin tiedotus-, toimitus- ja koulutustehtävissä. Käytännössä vastasin järjestön verkkotiedotuksesta, avustin julkaisujen ja lehden toimituksessa sekä osallistuin koulutusten järjestämiseen.

Mitä töitä olet tehnyt sivarin jälkeen?

Työllistyin heti palveluksen jälkeen sivaripaikkaan tiedottajaksi! Olin kolme vuotta KSL:ssä tiedottajana ja sitten vuoden toimitussihteerinä. Sen jälkeen vaihdoin alaa. Opiskelin opettajan pätevyyden. Toimin lukion historianopettajana jonkin aikaa, kunnes siirryin JHL-opistoon opettajaksi. Opisto on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton ylläpitämä opisto ammattiyhdistysaktiiveille. Siinä tehtävässä toimin tälläkin hetkellä.

Oliko siviilipalveluksesta hyötyä?

Oli hyötyä, koska pääsin jossain määrin koulutustani vastaaviin tehtäviin. Työkokemus eittämättä auttoi työllistymisessä. Kun on sivarissa, on kuin olisi duunissa, mutta saa vain paskaa palkkaa. Lapinjärven koulutusjakso oli hukkaan heitettyä aikaa lukuunottamatta ensiapukortin suorittamista.

Onko vakaumuksesi säilynyt? Mitä tekisit jos nyt joutuisit kutsuntoihin?

Menisin uudestaan sivariin. Vakaumukseni on kehittynyt ja muuttunut ajan saatossa, mutta antimilitaristinen näkemys on jäänyt. Yhteiskunnallisia ongelmia pystytään vain harvoin ratkaisemaan sotilaallisin keinoin. Olennaista ei silti välttämättä ole, minkä palveluksen suorittaa, vaan että pyrkii vaikuttamaan yhteiskunnan kehitykseen politiikan keinoin.

Mainitse jokin mieleen jäänyt tapahtuma tai sattumus siviilipalvelusajalta.

Hain kahteen eri paikkaan työpalveluun, KSL:ään ja Kriittiseen korkeakouluun. Molemmat paikat hankin itse eli näissä ei kummassakaan ollut ennestään sivaripaikkaa. Kävin molemmissa paikoissa haastattelussa, ja kumpainenkin näytti vihreää valoa.

Valitsin näistä Kriittisen korkeakoulun ja ilmoitin KSL:lle, että kiitos vaan, mutta löysin mieluisamman palveluspaikan. Pian kuitenkin Sivarikeskus ilmoitti, ettei Kriittistä korkeakoulua hyväksytäkään uudeksi siviilipalveluspaikaksi, sillä lafkan vähäisen henkilöstömäärän takia työntekoani ei pystyttäisi tarkkailemaan.

Jouduin sitten ottamaan yhteyttä KSL:ään uudestaan ja tiedustelemaan, josko sittenkin ottaisivat minut sivariksi, vaikka ehdin jo kieltäytyä palveluspaikasta. Onneksi siellä oltiin suopeita...