Marshallsaaret haastoi ydinasevaltiot oikeuteen - ja hävisi

Pieni Tyynessä valtameressä sijaitseva Marshallsaaret kokeili onneaan YK:n alaisessa Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa ICJ:ssä. Yhdysvaltojen ydinkoealueena viime vuosituhannella kärsinyt saarivaltio syytti Intiaa, Pakistania ja Yhdistynyttä kuningaskuntaa siitä, etteivät ne ole noudattaneet vuoden 1968 Ydinsulkusopimusta. Sopimuksessa ydinasemaat sitoutuvat neuvottelemaan sopimuksen ydinaseiden kieltämiseksi maailmasta.

ICJ:n tuomarit olivat jakautuneita Marshallsaarten haasteen edessä. Lopulta enemmistöpäätöksellä syyte hylättiin, eikä valitusmahdollisuutta ole. Globaalille ydinaseiden vastaiselle liikkelle päätös on pettymys.

ICJ on aiemmin vuonna 1996 tuominnut ydinaseiden hallussapidon kansainvälisen oikeuden vastaiseksi.