Totaalikieltäytyjä Antti Rautiainen vangittiin tiistaina

Lehdistötiedote 18.11.2005 klo 18.30

Vapautettiin palveluksesta vasten tahtoaan torstaina

Totaalikieltäytyjä Antti Rautiainen aloitti 15. marraskuuta Vantaan vankilassa 53 päivän tuomion, jonka hän oli saanut kieltäydyttyään osallistumasta kutsuntoihin.

Rautiainen on kieltäytynyt osallistumasta kutsuntoihin jokainen kerta kun hänet on niihin määrätty marraskuun 1997 jälkeen. Sen jälkeen hänet on kutsuttu niihin noin 20 kertaa. Hänellä on ollut etsintäkuulutus päällä lähes koko ajan viimeisten kahdeksan vuoden ajan. Lähes joka kerta ollessaan tekemisissä poliisin tai tullivirkailijoiden kanssa hänelle on annettu sakkorangaistus ja uusi määräys saapua kutsuntoihin. Hän kieltäytyy maksamasta sakkoja, ja jokainen niistä muutetaan 7-10 vrk:n vankeusrangaistukseksi. Ennen nyt alkanutta vangitsemista Rautiainen vietti kaksi kuukautta vankilassa loppukesällä 2001.

Torstaiaamuna 17.11. poliisi kuljetti hänet vankilasta kutsuntapaikalle, jossa hän oli kieltäytynyt kaikesta yhteistyöstä väkivaltakoneiston edustajien kanssa. Hänen luokseen tuli kutsuntalääkäri ja kutsuntalautakunta, joille hän oli ilmoittanut kieltäytyvänsä palveluskelpoisuusluokituksesta. Tapaamisen jälkeen hänelle ilmoitettiin suullisesti, että hänet on siirretty C-luokkaan (vapautus rauhan aikana terveydellisin perustein). Hän harkitsee valittavansa vapautuspäätöksestä kutsunta-asiain keskuslautakuntaan. Vapauttaminen ei vaikuta jo langettuihin sakkoihin tai niiden muuntamiseen vankeudeksi. Aseistakieltäytyjäliitto toteaa, että ilmeisen perusteettoman vapauttamispäätöksen tarkoitus on lakaista tapaus maton alle.

Rautiaisen kieltäytyminen perustuu hänen anarkistiseen maailmankuvaansa. Juuri ennen vangitsemistaan kirjoittamassa aseistakieltäytymisjulistuksessaan hän toteaa muun muassa:

"En vastusta väkivaltaa aina ja kaikkialla. Mielestäni vapauden ja tasa-arvon puolustaminen, tarpeen vaatiessa väkivalloin on jokaisen ihmisen oikeus ja velvollisuus. Mutta valtio tarkoittaa väkivallan monopolia, hallitsevan luokan yksinoikeutta ratkaista moraaliset kysymykset väkivallan oikeutuksesta. Jos Suomen historiasta voi tehdä jonkun johtopäätöksen, se on ettei hallitsevan luokan moraalin varaan ole laskemista - liittoutuminen natsi-Saksan kanssa oli tästä vain yksi, vaikkakin räikeä esimerkki. Mieluummin jätän moraalivalintojen tekemisen mahdollisuuden itselleni, ja kieltäydyn asevelvollisuudesta."