Aseistariisujille vankeustuomioita Ruotsissa

23. huhtikuuta luettiin vankeustuomiot kolmelle ruotsalaiselle rauhanaktivistille, jotka tunkeutuivat maaliskuun lopussa Saab Aerosystemsin tiloihin Ruotsin Linköpingissä tarkoituksenaan aseistariisua vientiin aiottu Jas 39 Gripen -hävittäjälentokone. Kolmikko onnistui pääsemään sisälle rakennukseen, jossa hävittäjäkoneita säilytetään, mutta heidät pidätettiin ennen kuin he pääsivät niiden luokse.

Aktivistit saivat tuomiot sabotaasin yrityksestä: Martin Smedjeback viisi kuukautta vankeutta, Pelle Strindlund neljä kuukautta ja Annika Spalde kuusi kuukautta. Smedjeback ja Spalde todettiin sabotaasin yrityksen lisäksi syylliseksi myös "rikokseen yhteiskunnalle tärkeiden kohteiden suojelua vastaan" ja Spalde vielä "laittomaan alueelle tunkeutumiseen". Heidät tuomittiin myös maksamaan 151 000 Ruotsin kruunua (n. 13000 euroa) vahingonkorvauksia Saabille. Kaikki kolme ovat olleet vangittuna aktiosta alkaen ja heidät on hiljattain siirretty tutkintavankilasta tavalliseen vankilaan.

14. huhtikuuta pidetyssä oikeudenkäynnissä rauhanaktivistit vaativat vapauttavaa tuomiota kertoen toimineensa estääkseen hävittäjälentokoneiden eri puolilla maailmaa aiheuttamaa aiheuttamaa kärsimystä ja kuolemaa. Syyttäjä oli eri mieltä ja vaati, että aktivistit on tuomittava "sabotaasin yrityksestä" sekä "rikoksesta yhteiskunnalle tärkeiden kohteiden suojelua vastaan". Aktivistit eivät heti tuomion lukemisen jälkeen olleet päättäneet, aikovatko he valittaa korkeampaan oikeusasteeseen.

- Puhuin tuomioistuimessa siitä vaarasta, että Jaseja saatetaan käyttää ydinaseilla sotimiseen. Jotakin on pielessä, kun joudut vankilaan siitä, että yrität estää ydinaseuhkan, sanoi Martin Smedjeback.

- On hienoa työskennellä rauhanomaisemman maailman puolesta, jopa kaltereiden takana. Tunnen olevani vapaa sellissäni, sanoi Pelle Strindlund

- Ei ole hauskaa olla vangittuna, mutta olen iloinen koska aktiomme nosti esiin uhrien näkökulman. Ja Ruotsin asevienti aiheuttaa nyt ja tulevaisuudessa paljon uhreja, sanoi Annika Spalde.

Aktio oli osa antimilitaristisen Ofog-verkoston käynnistämää Avrusta-kampanjaa. Kampanjan tarkoitus on tehdä loppu Ruotsin aseviennistä. Aikaisemmin kampanjan yhteydessä on aseistariisuttu Intiaan matkalla olleita haupitseja sekä USA:an myytyjä Carl Gustaf -kranaatinheittimiä. Aikaisempien aktioiden seurauksena kaksi aktivistia on saanut neljän kuukauden vankeusrangaistuksen ja yksi kolmen kuukauden rangaistuksen. Neljännen saama kolmen kuukauden tuomio muutettiin valituksen jälkeen ehdolliseksi vankeudeksi ja sakoiksi.

Vankeuteen tuomittujen osoitteet tukipostia varten:

Annika Spalde
Anstalten Ljustadalen
SE-863 36 SUNDSBRUK
Sweden

Martin Smedjeback / Per Strindlund
Häktet Norrköping
Draggatan 13
SE-602 19 Norrköping
Sweden