Oikaisuvaatimus Baltic Glory -leiriä koskevasta uutisoinnista

Jutussa mainittu Ylen uutinen löytyy täältä: https://yle.fi/uutiset/3-10218447

Oikaisuvaatimus

Yle on julkaissut ilmeisesti Hufvustadsbladetin aikaisemmin julkaiseman tekstin perusteella suomen- ja ruotsinkielisen artikkelin kesällä 2018 järjestettävästä Baltic Glory 2018 -rauhanleiristä. Juttu on kuitenkin kirjoitettu ottamatta lainkaan yhteyttä sen järjestäjiin.

Jutussa lainataan Suomen entiset Moskovan suurlähettilään Hannu Himasen kommenttia, jonka mukaan viime vuonna järjestetyssä ensimmäisessä leirissä oli kysymys "venäläisestä operaatiosta".

Himasen kommentin ongelma on kuitenkin siinä, ettei hän ilmeisesti tiennyt mistä puhui. Viime kesän leiri järjestettiin ruotsalaisten ja venäläisten rauhanaktivistien aloitteesta. Tänä vuonna myös suomalaiset ovat mukana. Sekä viime että tänä kesänä järjestettävän leirin venäläiset osallistujat ovat antimilitaristeja ja pasifisteja, jotka suhtautuvat hyvin kriittisesti Venäjän hallituksen sotapolitiikkaan. Ne tiedotusvälineet, jotka viime kesänä vaivautuivat lähettämään edustajansa seuraamaan itse leiriä, tavallisesti huomasivat sen viimeistään venäläisiä osallistujia haastatellessaan. Myös Yle haastetteli heitä viime kesänä.

Jutussa yhtenä tämänkesän leirin rahoittajana mainittu Aseistakieltäytyjäliitto ei osallistunut viime vuoden leirille, mutta oli paikalla tarkkailijana. Liitto pitää yhteistyötä suomalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten sodanvastustajien välillä erittäin tärkeänä ja päätti sen vuoksi tukea tämän kesän leiriä. Se on Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston lisäksi sen ainoa tukija. Liiton aktiivit osallistuvat myös tapahtuman järjestämiseen.

Riippumaton venäläinen kansalaisyhteiskunta joutuu toimimaan erittäin vaikeissa oloissa hallituksen paineen alla. On erittäin surullista, että yhteistyö sen kanssa pyritään kyseenalaistamaan ja demonisoimaan Ylen julkaisemien artikkelien tyyliin. Se tuo ikävästi myös mieleen Putinin Venäjän tavan leimata kyseiset ihmiset ja ryhmät "ulkomaiden agenteiksi".

Suomalais-ruotsalaiselle kulttuurirahastolle tehty avustushakemus on julkaistu Baltic Glory -tapahtuman www-sivustolla: http://balticglory.org/blogg/

Esa Noresvuo
Kaj Raninen
Aseistakieltäytyjäliitto ry
Helsinki

lisätietoja:

Aseistakieltäytyjäliitto ry, Kaj Raninen, 040-8362786