Kutsunnoissa ei anneta yleensä paljon tietoa vaihtoehdoista varusmiespalveluksen suorittamiselle. Armeijaan saatetaan mennä pitkälti sosiaalisen paineen vaikutuksesta. Inttiin ei ole kuitenkaan pakko mennä. Tältä sivustolta löydät tietoa siviilipalveluksesta, totaalikieltäytymisestä ja palveluksesta vapauttamisesta.

Siviilipalvelus

Siviilipalvelukseen voi hakea vakaumuksellisista syistä kutsunnoissa tai milloin vain kutsuntojen jälkeen. Minkäänlaista perustelua vakaumukselle ei tarvitse kuitenkaan esittää, vaan hakemuksen täyttäminen riittää. Sivari koostuu kuukauden mittaisesta koulutusjaksosta ja noin 10,5 kuukautta kestävästä työpalveluksesta. Erilaisia työpalveluspaikkoja on lukuisia. Lue lisää siviilipalveluksesta.

Tutustu myös sivarin suorittaneiden kokemuksiin.

Totaalikieltäytyminen

Totaalikieltäytyminen tarkoittaa kieltäytymistä kaikesta asevelvollisuusjärjestelmään sisältyvästä palveluksesta, myös siviilipalveluksesta. Totaalikieltäytyminen on vahva protesti asevelvollisuutta ja / tai sen ongelmakohtia vastaan. Totaalikieltäytyjät tuomitaan Suomessa vapausrangaistukseen, jonka pituus on pisimmillään 173 vuorokautta. Tuomio on yleensä mahdollista suorittaa valvontarangaistuksena kotoa käsin. Rangaistukset ovat ihmisoikeuksien vastaisia. Lue lisää totaalikieltäytymisestä.

Palveluksesta vapauttaminen

Asevelvolliset voidaan vapauttaa palveluksesta terveydellisten syiden tai kaksoiskansalaisuuden perusteella. Vapautuksen voi saada kutsunnoissa tai koska vain kutsuntojen jälkeen. Vapautusperusteet ovat lähtökohtaisesti samat varusmiespalveluksesta ja siviilipalveluksesta. Nykyään jo noin neljäsosa asevelvollisista vapautetaan kaikesta palveluksesta. Lue lisää vapautuksesta terveydellisin perustein ja vapautuksesta kaksoiskansalaisuuden perusteella.

Kutsuntatilaisuus

Mitä on hyvä tietää kun osallistuu kutsuntoihin, mutta ei aio mennä armeijaan? Lue lisää kutsuntatilaisuudesta.

Varmistaaksesi, että tieto asevelvollisuuden vaihtoehdoista menee perille myös muille, tule tekemään kanssamme Kutsuntakampanjaa!

Kysymyksiä?

Aseistakieltäytyjäliitto antaa neuvontaa kaikkiin aseistakieltäytymiseen liityviin kysymyksiin. Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse, puhelimitse tai eri somekanavien kautta.