Action AWE – lähde bussilla Englantiin!

Maa, 26 Elo 2013 16:00 - Lau, 7 Syy 2013 11:00 +0300 Huom. 15.8.2013: Reissulle voi ilmoittautua bussin lähtöpäivään saakka!

Britannian hallitus tekee vuonna 2016 lopullisen päätöksen vanhenevan Trident-ydinsukellusvenejärjestelmän korvaamisesta. Vähintään sata miljardia euroa maksava uusi järjestelmä saattaisi merkitä alkua uudelleen ydinasevarustelukierteelle ja aiheuttaisi vakavaa haittaa pyrkimyksille maailmanlaajuiseen ydinaseiden riisuntaan.

Brittiläiset antimilitaristit suunnittelevat väkivallatonta toimintakampanjaa hanketta vastaan. ACTION Atomic Weapons Eradication (Action AWE) -kampanja alkaa alkuvuonna 2013 ja jatkuu ainakin vuoteen 2015 saakka. Toiminta keskittyy Etelä-Englannissa sijaitsevien Aldermastonin ja Burgfieldin ydinaselaitosten luokse. Mikäli Tridentit korvataan, uudet ydinaseet suunnitellaan ja valmistetaan näissä laitoksissa.

Ydinaseisiin liittyvät kansalaistottelemattomuuskampanjat ovat osoittaneet tehonsa aikaisemminkin. Belgian Bombspotting-liike nosti aikaisemmin lähes huomiotta jääneen asian, USA:n ydinaseet Belgiassa ja muualla Euroopassa, vilkkaan euroopanlaajuisen keskustelun kohteeksi. Faslanen sukellusvenetukikohdassa Glasgown lähellä vuosina 2006–07 järjestetty vuoden mittainen blokkauskampanja nosti taas kysymyksen laajasti esiin Skotlannissa: yhden blokkauksista kävi toteuttamassa maan suurin puolue (kansallispuolue) ja aiheesta puhuttiin laajasti Skotlannin alueparlamentin vaalien yhteydessä 2007.

Suomalaiset antimilitaristit ovat osallistuneet suurella panoksella sekä Bombspottingeihin että Faslanen blokkauksiin ja näin on tarkoitus tehdä myös Aldermastonissa. 2.9.2013 Aldermastonissa järjestetään suuri kansainvälinen blokkaus, jonne myös suomalaiset rauhanaktivistit suuntaavat.

Tapahtumaan järjestetään bussimatka Suomesta 26.8.–7.9. Matkan hinta on AKL:n vanhoille jäsenille 180 €, muille 200 € (jäsenyys sisältyy matkan hintaan).

Ilmoittautumiset ja lisätietokyselyt AKL:n toimistoon:

puh. 040-8362786

sähköposti toimisto(at)akl-web.fi

Blokkauksesta ja leiristä

ACTION AWE NEWSLETTER

- No.2 – May 2013
- No.1 – March 2013

Invitation to join Action AWE
Taking Action at AWE
Non Violence guidelines

Blokkaus ja leiri ovat väkivallattomia, ja fyysisen väkivallan lisäksi myöskään esim. poliisien verbaalinen provosoiminen ei käy laatuun. Reissuun lähteminen ei tietenkään merkitse sitä, että sitoutuisi osallistumaan kansalaistottelemattomuuteen tai ottamaan kiinniotetuksi tulemisen riskin. Jokainen matkalainen päättää itse, mihin haluaa osallistua, eikä tätä päätöstä tarvitse perustella muille. Toivomme kuitenkin, että kaikki matkaan lähtevät ovat kiinnostuneita osallistumaan tapahtumiin ja leirin toimintaan jollain muotoa.

Leirin päätapahtuma on siis 2.9. järjestettävä Burghfieldin ydinaselaitoksen blokkaus. Tarkoitus on sulkea kaikki tukikohdan portit asettumalla niiden eteen. Blokkauksen voi tehdä joko kahleita (esim. putkia ja ketjuja) käyttäen tai ilman varustusta. Muita mahdollisia osallistumisen tapoja ovat esim. tukikohdan aidan leikkaaminen tai koristelu, tukikohdan alueelle tunkeutuminen yms.

Aktio toteutetaan ns. "läheisryhmiin" ("affinity group") jakautuneena. Ne ovat tavallisesti 3-8 hengen pienryhmiä, jotka suunnittelevat ja toteuttavat osallistumisensa tapahtumaan yhdessä. Ryhmän jäsenet pitävät myös toisistaan huolta tapahtuman aikana. Niiden tarkoitus on myös varmistaa, ettei kukaan jää tapahtumassa yksin.

Päätapahtuman lisäksi leirin aikana järjestetään pienempiä aktioita. Burghfieldin tukikohdan pääportilla on koko leirin ajan jatkuva mielenosoitus.

Leirin toiminta perustuu itseorganisoitumiseen. Päätöksenteko ja aktioiden suunnitteleminen tehdään pienryhmien edustajien välisissä kokouksissa. Kaikkien osallistujien toivotaan myös osallistuvan leirin toiminnan pyörittämiseen (esim. auttamalla ruoanlaitossa, siivoamisessa tai päivystämällä infopisteessä). Kovin suurta työtaakkaa tämä ei toki aiheuta kenellekään. Leirillä järjestetään päivittäisiä työpajoja väkivallattomuudesta ja muista aiheista. Siellä on käymälä- ja peseytymismahdollisuudet.

Leirin kuluja kattava osallistumismaksu sisältyy matkan hintaan. Lisäksi osallistujien toivotaan maksavan ruoasta noin 4 €/päivä (tämä ei sisälly matkan hintaan).

Osallistumisen seurauksista

Englannissa antimilitaristisella kansalaistottelemattomuudella ja väkivallattomalla suoralla toiminnalla on pitkät perinteet, mikä merkitsee sitä, että myös poliisilla on kokemusta toiminnasta niitä vastaan. Perinteisesti Englannin poliisi on väkivallattomissa antimilitaristien tapahtumissa pyrkinyt välttämään tilanteiden eskaloimista, joten kovan poliisiväkivallan kohteeksi joutuminen blokkauksen yhteydessä ei ole todennäköistä. Täysin varmasti asiasta ei kuitenkaan voi sanoa: kun kyseessä on pitkä kampanja, on mahdollista että poliisinkin otteet ovat erilaisia kuin aikaisempien yksittäisten tapahtumien yhteydessä. On myös mahdollista, että poliisi yrittää estää blokkauksen toteuttamisen.

Myös blokkauksen seuraukset ovat vaihdelleet. Vuonna 2010 Aldermastonissa järjestetyn tapahtuman yhteydessä tukikohdan portteja sulkeneita ei pidätetty lainkaan, vain ne jotka blokkasivat yleistä tietä. Heidät vapautettiin myöhemmin samana päivänä ilman seuraamuksia. Eräässä aikaisemmassa tapahtumassa taas oli pidätetty vain toisiinsa ketjuilla kytkeytyneet blokkaajat, ilman lisävarustusta toimineita ei.

Silti lähtökohta on se, että blokkaukseen osallistuminen johtaa todennäköisesti kiinniottoon ja matkaan poliisiasemalle. Aikaisempien kokemusten perusteella mahdollinen vaihtoehto on, että kiinniotetut joko päästetään vapaaksi ilman seuraamuksia tai heille tarjotaan "caution" (varoitus), jonka voi joko hyväksyä tai hylätä. Mikäli sen hyväksyy, sinusta tehdään merkintä poliisin rikerekisteriin, mutta mitään sakkoja tai muita seuraamuksia ei tule. Mikäli taas ei hyväksy, saa joko sakot tai haasteen oikeudenkäyntiin.

On silti mahdollista, että blokkaukseen osallistumisesta tulee seuraamuksia. Poliisilla on mahdollisuus langettaa pikasakot (max. 80 puntaa), sinut saatetaan päästää vapaaksi ja määrätä saapumaan poliisiasemalle myöhemmin ("bail") tai saatat saada haasteen oikeuteen. Sakkojen maksamatta jättämisestä tai "bail"in ehtojen rikkomisesta ei tule ongelmia niin kauan kuin pysyy Britannian ulkopuolella, mutta Britanniassa ne voivat johtaa etsintäkuulutukseen. Maahan palatessasi saatat siis joutua kiinniotetuksi ja pahimmillaan vankilaan suorittamaan vankeudeksi muutettuja sakkoja.  

Mikäli olet osallistunut tapahtumaan blokkaamalla tukikohdan portteja tai niille johtavia teitä, sinua voidaan syyttää "maantieliikenteen häiritsemisestä" tai "poliisin häiritsemisestä". Molemmista seuraamus – mikäli sellainen tulee – on sakkoja. Mikäli leikkaat tukikohdan aitaa tai maalaat siihen tai esim. tiehen graffiteja, voit saada sakkojen lisäksi vahingonkorvausvaatimuksen. Tukikohdan sisälle tunkeutuminen taas voi joissain tapauksissa johtaa usean kuukauden vankeusrangaistukseen.

Tarvittavasta varustuksesta

Britannia ei kuulu Schengen-vyöhykkeeseen, joten tarvitset matkalle välttämättä joko passin tai EU-henkilöllisyystodistuksen – ilman niitä matka katkeaa viimeistään kanaalin rannalle.

Leirillä majailua varten tarvitset teltan, makuupussin, makuualustan ja tietysti sopivan vaatetuksen. Keskimääräinen päivälämpötila on Etelä-Englannissa elo- ja syyskuun vaihteessa noin 20 °C ja yölämpötila 11–12 °C. Todennäköisesti odotettavissa on siis vielä melko kesäisiä kelejä, mutta saarilla sää on arvaamaton, joten viileämpiinkin ilmoihin kannattaa varautua.. Sademäärät ovat tuolla kesäisin suurinpiirtein samoja kuin Suomessakin, eli sateenkin varalle on syytä varustautua.

Pimeällä liikkumista varten taskulamppu tai joku muu valonlähde on myös tarpeellinen. Leiri sijaitsee savimaalla joka sateisella säällä muuttuu mutaiseksi, joten sellaisella alustalla liikkumisen kestävät jalkineet on syytä olla mukana. Lisäksi on hyvä ottaa mukaan lautanen, muki ja ruokailuvälineet (niitä on toki myös paikan päällä, mutta ei välttämättä tarpeeksi kaikille...).

Lähde bussilla Englantiin! (Facebook)

Lisätietoja kampanjasta (http://actionawe.org/)