Jukka Peltokoski

Kansainvälinen rauhanvankipäivä Jyväskylässä, ja vähän muutakin läppää

Rauhanvankipäivää käsiteltiin enemmän S&T:n numerossa 3/2003, mutta Jyväskylän juttu unohtui pois taittovaiheessa. Jyväskylän Akl-posse osallistui kansainvälisen rauhanvankipäivän tapahtumiin pitämällä infopöytää kaupungin ydinkeskustassa. Tapahtumassa jaettiin materiaalia varsinkin ”oman kylän” toverin Jussi Hermajan kamppailusta Belgiassa.

Lähi-itä: Rauhaa päälle maan

Persianlahden sodan jälkeen jatkunut kansainvälisten konfliktien sarja, tietynlainen globaali sodankäynti, on niin sanotusti syönyt antimilitaristia. Lähi-idän tapahtumat ovat uusin isku vasten kasvoja. Kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. Alla muutamia vastausyrityksiä. Yrityksiä. Ehkä erehdyksiä, mutta ainakin jotain muuta kuin kylmän sodan aikaan kangistuneita hokemia tai väitteitä sivilisaatioiden yhteentörmäyksestä.

http://akl-web.fi/israel_palestiina/rauhaa_paalle

Hermaja jatkaa kamppailuaan oikeussalissa

Belgiassa vankilatuomiotaan pakoileva totaalikieltäytyjä Jussi Hermaja on valittanut pakolaiskomissiolta saamastaan kielteisestä turvapaikkapäätöksestä Belgian korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Suurta huomiota herättänyt aseistakieltäytymiskamppailu siirtyy näin oikeussaliin. Edessä on mahdollisesti jopa vuosien prosessi, jonka aikana päätetään palautetaanko turvapaikkahakemus pakolaiskomissiolle käsittelyssä ilmenneiden virheiden vuoksi. Oikeussalin ulkopuolella Jussin arki kuluu belgialaisen kansalaisjärjestön For Mother Earthin toiminnassa.

Palestiinalaiskysymyksen historiaa

Lähi-Idän konfliktista toiseen etenevää lähihistoriaa ei voi palauttaa mihinkään yhteen selkeään juoneen, vaan kyseessä on moninaisten ristiriitojen sikermä. Konfliktin vyyhteä voidaan lähteä kerimään auki sionistiliikkeen ja Palestiinan arabien välisistä konflikteista. Nykyisen tilanteen ymmärtämiseksi lienee tärkeintä kiinnittää huomiota ns. Oslon prosessiin – sen epäonnistumiseen mutta myös sen avaamiin historiallisiin mahdollisuuksiin.

Belgialta kielteinen turvapaikkapäätös Jussi Hermajalle

Belgian pakolaiskomissio on ottanut 17.1.2002 kielteisen kannan Suomesta Belgiaan paenneen totaalikieltäytyjä Jussi Hermajan turvapaikkakelpoisuuteen. Hermaja, hänen lakimiehensä ja häntä tukevat antimilitaristiset järjestöt pitävät päätöksen perusteluja juridisesti kestämättöminä. Hermaja valittaa päätöksestä Belgian korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Yhdistele sisältöä