Aku Kervinen

Mitä sivari duunaa nyt?

MAIJA KOIVISTOINEN
NYKYINEN DUUNI: Opiskelija
SIVIILIPALVELUSPAIKKA: Vasemmistonuoret ry.

Sisällissota 100

"...en enää ikinä tässä tai tulevissa maailmoissa tottele ketään enkä mitään arvovaltaa, käskijää, hallitusta, jumalia tai enkeleitä, missään muussa kuin siinä, minkä myönnän oikeaksi tai parhaaksi mahdolliseksi."

Tällaisen päätöksen teki eräs Yrjö Kallinen istuessaan vankilassa sisällissodan jälkeen vuonna 1918. Punakaartien aseistamista ja väkivaltaista vallankumousta vastustanut tunnettu rauhanaatteen puolestapuhuja oli tempautunut mukaan vuoden 1918 tapahtumiin ja passitettu vankilaan osallistumisestaan punaisen Oulun hallintoon sodan aikana.

Erojen ja yhtenäisyyden äärellä

Suomi 100 -juhlahumun keskellä Sadankomitea ja Historioitsijat ilman rajoja  –järjestö järjestivät paneelikeskustelun otsikolla Itsenäisyyden äärellä – kriittisiä näkökulmia Suomen itsenäisyyden juhlintaan. Paneeli pidettiin 3.11.2017 Helsingissä Työväenliikkeen kirjastossa osana Stadin työväenkirjallisuuspäiviä.

Ohi on Suomi 100

Monille ihmisille, joille Lippulaulu ei nostata suurta isänmaallista innostusta rintalastan alle eikä tihkusateessa riippuva siniristi kyyneltä silmäkulmaan, on kuluva vuosi voinut tuntua puuduttavalta. Suomi 100 -juhliin ei ole voinut jättää menemättä ollenkaan, siitä ovat pitäneet huolen sadat teeman alle sullotut tapahtumat, uudet sotia ja “suurmiehiä” käsittelevät kirjat ja elokuvat sekä tietenkin juhlavuoden varjolla markkinoidut kaupalliset tuotteet sukkanauhoista suklaarasioihin.

Yhdistele sisältöä