Aku Kervinen

Ihan liikaa intistä

Joskus tuntuu siltä, että kaikki nuoret Suomessa käyvät armeijan, tavalla tai toisella. Vaikka kuuluisikin siihen runsaslukuiseenjoukkoon, jonka ei tarvitse armeijaan mennä määritellyn sukupuolensa, terveydentilansa tai vakaumuksensa tähden, ei uskoakseni kukaan nuori pääse välttymään ikätoverien inttitarinoilta.

Pilvilinna joka ei romahda

Tämän Antimilitaristin teema on utopia. Sana utopia tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa paikkaa, jota ei ole. Sana on peräisin Thomas Moren 1500-luvulla kirjoittamasta teoksesta Utopia, jossa hän kuvasi kuvitteellista ja aikansa mittapuulla varsin tasa-
arvoista ja lempeää valtiota. Vastaavia kuvitelmia paremmasta maailmasta ovat elätelleet erilaiset uskonnolliset yhteisöt ja yksittäiset ajattelijat antiikin ajoista asti. Usein sanaa utopia kuulee käytettävän positiivisen tulevaisuuden kuvan ohella myös haukkumasanana epärealistiselle haaveilulle.

Mitä sivari duunaa nyt?

MAIJA KOIVISTOINEN
NYKYINEN DUUNI: Opiskelija
SIVIILIPALVELUSPAIKKA: Vasemmistonuoret ry.

Sisällissota 100

"...en enää ikinä tässä tai tulevissa maailmoissa tottele ketään enkä mitään arvovaltaa, käskijää, hallitusta, jumalia tai enkeleitä, missään muussa kuin siinä, minkä myönnän oikeaksi tai parhaaksi mahdolliseksi."

Tällaisen päätöksen teki eräs Yrjö Kallinen istuessaan vankilassa sisällissodan jälkeen vuonna 1918. Punakaartien aseistamista ja väkivaltaista vallankumousta vastustanut tunnettu rauhanaatteen puolestapuhuja oli tempautunut mukaan vuoden 1918 tapahtumiin ja passitettu vankilaan osallistumisestaan punaisen Oulun hallintoon sodan aikana.

Yhdistele sisältöä